Pește la grătar 

  • Timp de pregătire:
    15 Minute 
  • Timp de gătire:
    25 Minute
  • Împarte în:
    4 Porţii

Ingrediente:

  • 2 Fileuri de crap
  • 2 Păstrăvi întregi
  • 2 Medalioane de somon
  • Delikat 100% Natural Condimente Specializate Pentru Grătar
  • 1 Lămâie tăiată felii
  • 1 Dovlecel
  • 1 Vânătă
  • Câteva crenguţe de pătrunjel
  • 3-4 catei usturoi răzuit
  • 3-4 linguri ulei
  • Sare şi piper

Paşi de gătire:

  1. Pentru început, ne ocupăm de marinada pentru peşte, aşa că punem uleiul într-un bol mai mare. Adăugam usturoiul răzuit, condimentăm cu sare şi cu piper şi adăugam Delikat 100% Natural Condimente Specializate Pentru Grătar. Printre ingrediente, găsim ceapă, coriandru şi rozmarin, condimente foarte potrivite pentru carnea de peşte. Putem folosi aceste condimente pentru orice preparate la grătar, chiar şi pentru peşte sau legume.

  2. Amestecăm totul foarte bine şi lăsăm uleiul aromat deoparte, cât timp ne ocupăm de peşte. Începem cu somonul şi este foarte important să uscăm foarte bine peştele, înainte de a îl pune pe grătar. Folosim prosoape de hârtie, cu care absorbim tot lichidul în exces. Peştele trebuie să fie foarte uscat, pentru a nu se lipi pe grătar.

  3. Când peştele este foarte bine uscat, îl punem înapoi în bol, iar peste el punem din amestecul de condimente, aproximativ 2 linguri şi amestecăm foarte bine.

  4. Lăsăm somonul deoparte şi ne ocupăm de crap. Procedăm în acelaşi fel şi cu crapul. Eu am ales două fileuri frumoase de crap, de captură. Fileurile au piele, iar solzii au fost îndepărtaţi. Punem şi peste crap din uleiul aromat. Îl lăsăm deoparte şi ne ocupăm şi de păstrăv.

  5. Tapetăm şi păstrăvul cu prosoape de hârtie. Păstrăvul este întreg, este eviscerat şi solzii au fost îndepărtaţi. Foarte important este să spălam foarte bine peştele în cavitatea interioară, pentru a nu avea sânge. Dacă dorim, putem îndepărta şi aripioarele. Eu le voi păstra, pentru că le voi îndepărta la final, înainte de a consuma peştele. Crestăm puţin peştele, pe ambele părţi. Peste el, punem din uleiul aromat. Avem grijă să punem din condimente şi în crestături. Bineînţeles că punem puţin şi în cavitate. Adăugăm câteva felii de lămâie şi câteva crenguţe de pătrunjel. Procedăm în acelaşi fel şi cu celălalt păstrăv rămas.

  6. După ce am pregătit peştele, îl punem pe fiecare în parte într-un grătar pentru peşte, iar apoi, vom merge cu peştele la grătar. Cu ajutorul suportului de grătar, peştele va rămâne întreg, iar lămâia nu va cădea din interior.

  7. Restul de ulei aromat îl punem peste legume, pentru a le da mai multă savoare. După ce am pregătit peştele şi legumele, mergem cu ele la grătar.

  8. Pentru început, punem păstrăvul pe grătar. Continuăm cu crapul, pe care îl punem cu pielea în jos şi terminăm cu somonul. Punem şi legumele şi lăsam peştele să se gătească pentru aproximativ 5 minute, fără să-l întoarcem.

  9. După 5 minute, întoarce, peştele. Începem cu crapul. Întoarcem şi păstrăvul şi bineînţeles şi somonul. La final, întoarcem şi legumele.

  10. Atunci când somonul este gata, îl putem scoate de pe grătar. Va arăta minunat. Scoatem şi legumele. Procedăm la fel şi cu păstrăvul. Carnea trebuie să fie fermă la atingere, iar păstrăvul trebuie să fie bine rumenit. Pentru că este mai gros, mai lăsam crapul pe grătar, undeva la marginea acestuia. Nu este cazul să ne speriem, nu se va arde. Pielea este oricum neagră. Vedem pe cealaltă parte că nu s-a ars deloc. Îl lăsăm undeva la marginea grătarului pentru încă 5 minute.

  11. În momentul în care crapul este şi el gata, îl scoatem de pe grătar. Iar dacă mai avem jar, putem coace câteva legume pentru o salată de vinete.

  12. Cele 3 tipuri de peşte la grătar vor arăta absolut minunat. Le putem servi alături de legumele pe care le-am făcut pe grătar, cu o salată mare sau cu sosurile noastre preferate. Peştele va fi foarte gustos, aromat şi merită să îl încercăm pentru prima noastră ieşire la pădure de anul acesta.

Gustul de acasă