Ai încredere în
Gustul de acasă!
Curăță fasolea de boabele înegrite sau pătate și de orice impurități. Spal-o bine în câteva ape și apoi pune-o la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de a trece la prepararea propriu zisă.
Când începi gatirea mâncarii, scurge fasolea de apa în care a stat la înmuiat și pune-o la fiert cu apă rece proaspătă. Aruncă prima apă după ce se clocotește timp de 2-3 minute.
Lasă fasolea să clocotească 2-3 minute, scurge-o bine de prima apă si clătește-o cu apă rece, într-o sită.
Într-o oală de 4-5 litri pune fasolea, morcovii, o ceapă întreagă și păstârnacul. Pune toate legumele întregi, dar curățate de coajă și bine spălate. Adaugă frunzele de dafin și acoperă totul cu apă rece cam de 1 lat bun de mână.
Fasolea înmuiată timp de 10-12 ore ar trebui să fiarbă în 40-45 de minute. După trecerea acestui timp, verifică gradul de fierbere. Fasolea trebuie să fie bine frăgezită, dar să nu se sfărâme, să își păstreze bine forma. Când este fragedă sărează fasolea și mai dă-o în două-trei clocote. Dă cratița deoparte de pe foc, strecoară fasolea prin sită și păstrează lichidul.
Curăță și toacă cele 2 cepe rămase și usturoiul. Călește-le în ulei, la foc mediu, într-o cratiță largă și încăpătoare, pînă se înmoaie. Când ceapa devine sticloasă, adaugă în cratiță fasolea și aproximativ 600-700 de ml. din lichidul în care a fiert.
Adaugă morcovii și păstârnacul tăiate în bucăți potrivite, pasta de ardei și bulionul de roșii. Lasă să clocotească 3-4 minute.
Transferă mâncarea într-un vas termorezistent. Adaugă lichid rămas rezultat de la fierberea fasolei, atât cât să plutească deasupra conținutului mai dens cam de 2 cm. Gustă sosul și adaugă puțină sare, piper și Delikat Găină.
Dă la cuptorul precîncins la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute. La final presară pătrunjel fresh deasupra.
Ai încredere în
Gustul de acasă!