Delikat intrebari

Q&A

 • Gama de condimente universale Delikat conține un mix complet de produse, pentru ca gustul desăvârșit al mâncării să fie obținut, indiferent de rețetă. Astfel, în gama Delikat veți putea regăsi condimentele pudră Delikat Legume, Delikat Gust de Găină, cu ingrediente atent selecționate, legume și verdețuri, conservate prin uscare, precum și noul Delikat fără monoglutamat de sodiu adăugat.

  Gama este completată de condimentele sub formă de granule, Bulgărași de Savoare Legume și Bulgărași de Savoare Gust de Găină, fără monoglutamat de sodiu adăugat, uscate natural, în care veți regăsi un amestec ideal de legume și ierburi aromate, pentru a oferi mâncărurilor, gustul desăvârșit de acasă.

 • Ce diferențiază gama Delikat de alte produse similare este amestecul de condimente, legume și verdețuri. Verdețurile și condimentele folosite în Delikat sunt de cea mai bună calitate, atent selecționate și uscate natural. Se știe că uscarea este cea mai veche și mai cunoscută metodă naturală de conservare a legumelor, verdețurilor și condimentelor. 

 • De la crearea rețetelor, selectarea furnizorilor, creșterea și recoltarea ingredientelor și până la uscarea condimentelor și ambalarea produselor, specialiștii Delikat se implică activ pentru a obține cele mai bune produse. În plus, ingredientele necesare pentru fiecare rețetă sunt atent selecționate, de la producători certificați, care respectă toate normele de siguranță alimentară. După ce sunt recoltate, ingredientele sunt uscate natural, pentru a-și păstra aroma și nutrienții. În acest fel, atunci când sunt adăugate în mâncare, acestea își eliberează aroma specială, oferind savoare fiecărui preparat. Produsele din gama Delikat pudră, fără monoglutamat de sodiu adăugat, sunt realizate la fabrica noastră din Ploiești și sunt mixate într-o ordine prestabilită, pentru a asigura omegenitatea compoziției. Mixul obținut merge automat în mașinile speciale de ambalat, unde sunt sigilate în condiții maxime de siguranță și igienă.

 • Monoglutamatul de sodiu este unul dintre cei mai populari potențiator de aromă, tocmai pentru faptul că a fost îndelung cercetat și evaluat. Siguranța folosirii monoglutamatului de sodiu a fost evaluată în decursul timpului de către cele mai mari organizații cu legitimitate în siguranță alimentară, precum Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Comitetul Științific al Comunității Europene și de către cercetători independenți. Cel mai recent review a avut loc în anul 2006 (Hohenheim Consensus). Toate analizele au arătat că folosirea monoglutamatului de sodiu în alimentație este sigură și, mai mult decât atât, deține inclusiv avizul Ministerului Sănătății din România.

  De altfel, glutamatul este prezent în mod natural în foarte multe alimente (brânză, lapte, ciuperci, carne, pește și foarte multe dintre legume), însă studiile arată că doar o mică parte din glutamatul ingerat este absorbit de organism.

  Folosit în alimente (și în special în condimente), monoglutamatul de sodiu permite folosirea unei cantități mult mai mici de sare, ceea ce este benefic pentru organism.

 • Științific vorbind, glutamatul monosodic (MSG) este sarea de sodiu a acidului glutamic, o construcţie prezentă în toate proteinele. Acesta este aprobat ca un aditiv alimentar (E621/INS621), utilizat pe scară largă, dovedindu-și siguranţa în folosire prin studii ştiinţifice şi prin confirmările autorităţilor de reglementare din întreaga lume. Doar un mic număr de persoane raportează sensibilitate la MSG, de aceea anumite persoane încearcă să evite alimentele cu adaos de MSG. Însă, studiile arată că doar o mică parte din glutamatul ingerat este absorbit de organism (până in 4%).

  Asemenea conţinutului natural de glutamat din alimente, glutamatul monosodic (MSG) contribuie prin oferirea de alimente gustoase şi accesibile, dar poate contribui şi la reducerea conţinutului de sare din produsele alimentare, susţinând astfel consumatorii în reducerea aportului de sare, fără a face rabat de la gust.

  Așadar, monoglutamatul de sodiu este un ingredient sigur de folosit, conform evaluărilor realizate de cele mai mari organizații cu legitimitate în siguranță alimentară. Motivul pentru care am lansat gama Delikat fără monoglutamat de sodiu adăugat nu este faptul că acest ingredient ar fi dăunător sănătății, ci dimpotrivă, pentru că suntem în permanență atenți la evoluția trendurilor de consum, cu scopul de a răspunde întotdeauna cerințelor clienților noștri. Astfel, am dorit să le oferim consumatorilor o altă alternativă de condimente universale, în acord cu cele mai recente obiceiuri de consum, dar păstrând calitatea deosebită a produselor Delikat și gustul inconfundabil cunoscut de peste 45 de ani de cei care adaugă condimentele noastre în mâncărurile pe care le pregătesc.

 • Suntem în permanență atenți la evoluția obiceiurilor de consum, cu scopul de a răspunde întotdeauna cerințelor clienților noștri. Astfel, prin lansarea produselor Delikat fără monoglutamat de sodiu adăugat am dorit să le oferim consumatorilor noștri o altă alternativă de condimente universale, capabile să ofere mâncărurilor la fel de mult gust datorită combinațiilor complexe de condimente, legume și verdețuri uscate. 

  Alături de noul Delikat fără monoglutamat de sodiu adăugat, gama curentă de condimente universale Delikat va continua să ofere mâncărurilor românilor același gust bun, inconfundabil, pe care consumatorul îl cunoaște de peste 45 de ani.

 • Monoglutamatul de sodiu, adică sarea de sodiu a acidului glutamic, este un aminoacid prezent în toate proteinele. Acesta există, în mod natural, într-o varietate de alimente precum brânza, laptele, ciupercile, carnea, peştele şi multe tipuri de legume, printre care şi roşiile, fiind un ingredient utilizat pe scară largă, care şi-a dovedit siguranţa în folosire prin studii ştiinţifice şi prin confirmările autorităţilor de reglementare din întreaga lume. Având în vedere faptul că produsele Delikat sunt pregătite din ingrediente și legume naturale, prezența monoglutamatului de sodiu este astfel cât se poate de firească, fără a fi adăugat în mod suplimentar. 

 • Datorită combinațiilor complexe de condimente, legume și verdețuri uscate, noul Delikat fără monoglutamat de sodiu adăugat oferă mâncărurilor la fel de mult gust, precum gama inconfundabilă Delikat pe care consumatorii o cunosc de peste 45 de ani.

 • Noile condimente universale de la Delikat sunt realizate din ingrediente naturale, fără monoglutamat de sodiu adăugat, fără conservanți sau coloranți. Datorită combinațiilor complexe de condimente, legume și verdețuri uscate, noul Delikat oferă mâncărurilor la fel de mult gust, precum gama inconfundabilă Delikat pe care consumatorii o cunosc de peste 45 de ani.

 • Relevantă este cantitatea de sare pe porție de mâncare. Mai important este faptul că, în combinația de sare și amestecul de ingrediente naturale din noile condimente universale Delikat, cantitatea totală de sare din preparat este semnificativ mai mică decât în situația în care am adăuga doar sare pentru a obține gustul dorit.

 • Noul Delikat fără monoglutamat de sodiu adăugat oferă mâncărurilor același gust bun cu care sunt obișnuiți consumatorii. Atunci când se adaugă condimente în mâncăruri, este recomandat a nu se mai adăuga sare în plus, pentru că aceste produse au rolul de a săra gustul preparatelor. Urmând indicațiile de gramaj de pe ambalaj, vă puteți asigura că nu adăugați în mâncare mai mult decât aportul zilnic de sare ce este recomandat de instituțiile specializate.

 • Consumul zilnic de sare recomandat de Organizația Mondială a Sănătății este de 5 – 6 g/zi. Încercând să transpunem această cantitate la alimentatia zilnică și la felurile de mâncare, o porție de supă, ciorbă sau fel principal, nu ar trebui să depășească 1,5- 1,7 g/ porție. În mod curent, în România, consumul mediu pe cap de locuitor este cam de 10g sare/zi si se pare că cea mai mare parte provine din sarea adăugată la gătit sau în timpul mesei. În ceea ce privește monoglutamatul de sodiu, ultimele studii au arătat că și o cantitate  mare de (16g/kg corp) este sigură pentru organism, până în 4% din întreaga cantitate putând fi ingerată de organism.

 • Produsele Delikat sunt concepute de bucătari profesioniști, tocmai pentru a ajuta consumatorii să ofere mai mult gust preparatelor, utilizând o cantitate de sare semnificativ mai mică decât în cazul în care ar găti doar folosind sare. În final, gustul dat preparatelor de Delikat este unul echilibrat, prin folosirea combinațiilor de ingrediente (condimente, verdețuri, legume). De asemenea, pe pachet există și recomandarea de a nu adăuga sare în plus. Mai mult decât atât, aportul de sare din compoziția Delikat respectă recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a consuma un aport de sare de 5g/zi, Unilever reducând cantitatea de sare din toate categoriile de produse din portofoliul său, printr-o inițiativă globală. Folosit conform recomandărilor de pe pachet (3g/ porție), Delikat corespunde aportului de sare reglementat internațional.

 • Noile produse Delikat fără monoglutamat de sodiu sunt la paritate de preț per gram cu gama curentă, însă produsele sunt disponibile în trei variante de gramaje, de 65g, 175g și 350g.

 • Științific vorbind, glutamatul monosodic (MSG) este sarea de sodiu a acidului glutamic, o construcţie prezentă în toate proteinele. Acesta este aprobat ca un aditiv alimentar (E621/INS621), utilizat pe scară largă, dovedindu-și siguranţa în folosire prin studii ştiinţifice şi prin confirmările autorităţilor de reglementare din întreaga lume. Doar un mic număr de persoane raportează sensibilitate la MSG, de aceea anumite persoane încearcă să evite alimentele cu adaos de MSG. Însă, studiile arată că doar o mică parte din glutamatul ingerat este absorbit de organism (până in 4%). Unilever este conștient de faptul că unii consumatori preferă produsele fără MSG, de aceea le oferă acum consumatorilor Delikat și varianta de condimente universale fără monoglutamat de sodiu adăugat.

 • Mulți nutriționiști evaluează produsul ca atare și nu fac o evaluare a mâncării care se obține cu ajutorul lui sau în care este inclus. Sigur că dacă evaluezi un astfel de produs ca atare, fără a avea toate clarificările nutriționale și de procesare a produsului, este posibil ca beneficiile să nu fie vizibile. Mai mult decât atât, în funcție de necesarul și istoricul medical al fiecărei persoane, este posibil ca niciun condiment să nu fie recomandat în nutriția uzuală, iar limitările culinare să fie mult mai mari. În aceste situații, este de la sine înțeles că produsele Delikat nu pot fi consumate, cel puțin nu cu frecvență.

 • Delikat este un condiment care poate fi adăugat la mâncărurile pe care le gătim din ingrediente naturale. În plus, în acest produs, legumele și verdețurile sunt uscate natural. Este de notorietate faptul că uscarea este cea mai veche și cunoscută metodă naturală de conservare a legumelor. Nu credem că acest produs concurează cu ingredientele naturale, ci dimpotrivă, încurajează pregătirea unor preparate savuroase cu astfel de ingrediente. Delikat este foarte bun pentru pregătirea unei game variante de rețete, de la cele tradiționale, la cele cu o abordare modernă, supe, ciorbe, pilafuri, tocănițe sau fripturi.

 • Acest lucru se întâmplă pentru că există o multitudine de surse de informații care lansează mesaje alarmiste, fără a avea o bază de cercetare și documentare temeinică. Spre exemplu, se afirmă că aceste produse au un conținut foarte ridicat de sare și potentiatori de arome.

  În fapt, atunci când se adaugă aceste condimente în mâncăruri, este recomandat a nu se mai adăuga sare în plus pentru că aceste produse au rolul de a săra gustul preparatelor. Urmând indicațiile de gramaj de pe ambalaj vă puteți asigura că nu adăugați în mâncare mai mult decât aportul zilnic de sare ce este recomandat de instituțiile specializate.