Alina Dragne header

În bucătăria Mihaelei Tomescu

Să-ncepem cu începutul. O rețetă, un gust, un miros din copilărie care îți amintește de gustul de acasă.

Alina Dragne image

Mă bucur că ați adus în discuție copilăria, pentru că de acolo pleacă multe delicioșenii. În special de la bunica mea, de la care am învățat să bucătăresc. Îmi aduc aminte cum frământa pâinea în postavă, și eu, lângă ea, mermeleam o grămăjoară cu făină, apă și sare. Chipurile, frământam pâine și eu, ca un om mare. Bineînțeles, acea grămăjoară se transforma în aluatul destinat gogoșilor „neserioase”, căci cele serioase erau mai complexe și se făceau la ocazii. Dar, uite așa, ușor, ușor, joaca s-a transformat în creativitate în bucătărie.
Miros din copilărie? Cel de pâine caldă, aburindă, scoasă din cuptor.
Gustul? Cel de ciorbă de pasăre de curte. Dulce. Cu zdrențe de ou bătut și pătrunjel proaspăt din grădină. Ciorba era nelipsită din meniul de prânz zilnic al copilăriei mele. Și, cu toate acestea, un preparat pe care nu-l făceai așa ușor. Trebuia să prinzi găina, să găsești un vecin să o taie (în general, bărbații se bagă la această operațiune), să o jumulești de pene (penele bune și pufoase se foloseau la burdufii de pernă), să o pârlești, să o despici și apoi să fierbi ceva la ea și să o dregi să iasă ce trebuie. Pare complicat? Ei bine, așa mi-am format mâna de bucătăreasă. :)

Aproape ca într-un oracol, dar nu chiar: cum te strigau ai tăi sau prietenii din fața blocului?

Alina Dragne image

Simplu: Miha sau Mihaela. Nu-mi aduc aminte să fie vreo poreclă sau vreun nume deosebit.

Ai crescut, om mare cu job și task-uri, dar poate că nu totul s-a schimbat. Ce rețete ai luat cu tine din gospodăria de acasă și le prepari acum cu drag pentru tine sau pentru ai tăi?

Alina Dragne image

Am o mare pasiune pentru aluaturi. Cred că se trage de la grămăjoara din postava bunicii. :) Și îmi place să fac și acum o pâine frământată de mine, ca în copilărie. Știu că sunt diverse ustensile și aparate ce ușurează munca, dar pentru mine este o satisfacție să iasă o pâine bună, cu coaja crocantă și miezul pufos, din mâinile mele.
Și aș putea spune că pot face diverse ciorbe cu ochii închiși. Cu pasăre de curte, chiar. Mi-a prins bine „training-ul” bunicii. :)

Alina Dragne image

La capitolul dulce, gogoși pufoase și clătite. Cam acestea ar fi rețetele de bază cu care am crescut, pe care le folosesc, și sper să le dau mai departe nepoților.

Cine este Mihaela, portret de adevărat pasionat de #cooking: spune-ne cum arată frigiderul tău ca să-ți spunem cine ești. Pe scurt, ce obiceiuri de gurmand ai, dish-uri care-ți fac poftă oricând și mereu, pasiuni și secrete ascunse.

Alina Dragne image

Dacă vă povestesc cum arată frigiderul și bucătăria aș putea avea lejer un portret de control freak, pentru că toate ingredientele, vasele și ustensilele trebuie să aibă locul lor. Altfel, e vai și amar. Iar când gătesc, ei bine, nu mă pot rezuma la un singur preparat. Trebuie să fie cel puțin trei, să nu mă plcitisesc în timp ce ceva se fierbe sau se coace. Degeaba am 4 ochiuri la aragaz? În niciun caz! Trebuie să fie toate ocupate și să se „coacă” ceva.
Și cu toate că sunt un control freak, după ce gătesc, bucătăria arată ca și când ar fi trecut un diavol tazmanian și ar fi devastat-o. Un motiv pentru a nu-l lăsa pe domnul soț să intre în bucătărie. :)
Gătesc orice mă inspiră. În general, eu și dl. soț călătorim și degustăm diverse preparate, apoi încerc să le reproduc și acasă, dacă pot. Spania este foarte mult pe gustul nostru. Rețetele de creveți picanți sau caracatiță (pulpo a la Gallega), de acolo se trag. Sunt multe țări și culturi care mă inspiră, dar și un simplu tablou. Spre exemplu, stăteam de vorbă cu o colegă și am constatat că în spatele ei este un tablou cu un chec cu zmeura, pictat. Am venit fiartă acasă și am făcut și eu acel chec. Un deliciu! Bineînțeles, și plating-ul este important, sau modul în care este aranjată masa.

Spune-ne de unde ești, ca să-ți spunem ce ai în farfurie, pe scurt, din ce zonă a României ești, unde ai copilărit? Și ce rețete sau gusturi fac parte din gastronomia locală de care îți amintești cu drag că se pregăteau de mame și bunici.

Alina Dragne image

Dacă vă spun că sunt olteancă, născută la Craiova, și copilăria am petrecut-o la bunicii mei, la Maglavit, și nu am avut nicio treabă cu prazul, mă credeți? Da, nici urmă de praz. Uitați, de exemplu îmi aduc aminte că bunica mea ne pregătea mâncare de dragavei (denumire populară pentru ștevie) sau că acrea ciorbele cu corcodușe, când era sezonul lor. Iar dacă vine vorba de obiceiuri, vă pot spune că de Crăciun ne strângeam toată familia la țară și luam parte la tăiatul porcului și prepararea acestuia. Și acum sunt înnebunită după acea carne de la garniță, cu cartofi prăjiți, ouă și ardei iute prăjit. Încă o delicioșenie din copilărie: laptele covăsit – iaurtul făcut în casă. O nebunie!

Mergi pe o insulă pustie și poți lua cu tine doar 5 ingrediente sau alimente. Care sunt acestea?

Sare, ardei iute, ouă, făină, piper.

Rețeta perfectă pentru tine este:

Alina Dragne image

Aș putea spune că pentru mine ar fi cea de clătite. Și este perfect imperfectă. Mereu jonglez cu ingredientele și cu modul de prezentare al lor. Iar clătitele sunt nebunia mea dulce! Sub toate formele, cu toate umpluturile posibile și imposibile.

Cărei persoane (faimoase sau nu) ai vrea să-i gătești și de ce?

Pare o nebunie dacă spun că aș pregăti o masă pentru Vladimir Putin? Mi se pare o pesonalitate puternică și... o provocare! L-aș vedea degustând un vânat în sânge, alături de un pahar de vin roșu!

Ce oameni pasionați de bucătăre și lumea gastronomică sau chefs urmărești? Ne lași un top 5 ca să le dăm și noi follow? Să-i inspirăm și pe cititori…

Jamie Oliver all the way!