Alina Dragne header

În bucătăria Georgianei Lipoveanu (Ariesa)

Să-ncepem cu începutul. O rețetă, un gust, un miros din copilărie care îți amintește de gustul de acasă.

Nice Soup

Pentru mine copilăria are gust de roșii din grădină și lactate. Am crescut la bunici, aveam văcuță, și aproape că nu exista masă sau zi la care să nu mâncăm un preparat din lapte.
Aveam tot timpul brânză pe masă. Ne învățasem să o mâncăm cu orice. Iar iaurtul acruț făcut pe sobă în oală de lut sau laptele prins cu mămăligă este încă în sufletul meu.
Iar de roșii nu mai zic. Abia când nu am mai avut ocazia am realizat ce norocoasă eram să merg in grădină să culeg o roșie încălzită de soare cu coaja subțirică și plină de zeamă. Fie că făceam salată sau era vorba de bulion, mâncărurile copilăriei mele au fost colorate în roșu.

Aproape ca într-un oracol, dar nu chiar: cum te strigau ai tăi sau prietenii din fața blocului?

Nice Soup

Deși oficial mă cheamă Magdalena, toata familia, prietenii, colegii și profesorii de la școală mi-au spus Mădălina. Iar ca alint eram Măduța sau Măgduța.

Ai crescut, om mare cu job și task-uri, dar poate că nu totul s-a schimbat. Ce rețete ai luat cu tine din gospodăria de acasă și le prepari acum cu drag pentru tine sau pentru ai tăi?

Cred că cel mai adesea aduc gustul de acasă prin puiul de țară. Puiul acela care fierbe greu dar e plin de gust și grăsime delicioasă. Și fie că ajunge într-o ciorbă sau un sos cu multă ceapă călită sau un ostropel, rămâne ingredientul de căpătâi ce se regăsește și acum în multe rețete în casa părintească.

Cine este Ariesa, portret de adevărat pasionat de #cooking: spune-ne cum arată frigiderul tău ca să-ți spunem cine ești. Pe scurt, ce obiceiuri de gurmand ai, dish-uri care-ți fac poftă oricând și mereu, pasiuni și secrete ascunse.

Alina Dragne image

Frigiderul meu este o combinație de tradiție dn copilărie și noi descoperiri de om mare pasionat de gătit. Veșnic voi avea o brânză în frigider, brânza de țară cu gust intens de oi dar și un bloc de parmezan pe care poate l-am adus pe avion din Italia. Mai mereu va sta lângă și un bloc de feta pe care îmi place să îl bag la cuptor lângă roșii și în care întind o pâine bună. Nu există moment în care să nu am poftă de așa ceva. La loc de cinste este și maiaua că doar nu aveam cum să nu învăț și eu să fac pâine cu urechiușă.

Alina Dragne image

Sunt o norocoasă să am mereu ouă de țară în frigider pe care îmi place mult să le fac scrambled, cu mult unt, care nici el nu îmi lipsește niciodata din frigider.
Muștarul dijon, caperele, roșiile uscate, ceapa murată, avocado, smântâna de gătit sau ketchupul de casă și pasta de roșii sunt micile mele secrete din bucătărie cu care dau gust multor preparate.
Un alt secret al meu este congelatorul. Mă ajută mult să păstrez ingrediente la îndemână. Am în permanență câteva tipuri de carne în congelator inclusiv creveți pe care îi fac repede cu unt și usturoi. Dar și verdeață tocată sau legume pentru ciorbă și stock pentru că poftesc adesea la supițe calde. Și brânza de țară se păstrează bine, nu mai vorbesc de vinete si ardei copt de la mama.

Spune-ne de unde ești, ca să-ți spunem ce ai în farfurie, pe scurt, din ce zonă a României ești, unde ai copilărit? Și ce rețete sau gusturi fac parte din gastronomia locală de care îți amintești cu drag că se pregăteau de mame și bunici.

Nu am copilărit foarte departe de București. Provin dintr-un sat de undeva din județul Ialomița. Zona Bărăganului nu cred că este o zonă care se remarcă în mod deosebit prin preparate diferite de restul țării dar o combinație care îmi place mult și de care am observat că nu a auzit multă lume este piftia alături de varză acră călită în puțin ulei. Mâncam des și ciorbe acrite cu borș din tărâțe și mult leuștean, tocăniță de cartofi cu multă ceapă sau varză cu jumări.
Și ar fi de menționat și mămăliga. Bunica o făcea din mălai clasic obținut la moara din sat. Era mămăliga din care scotea terci pentru tataia, căci îi plăcea atât de mult. Mămăliga care mergea atât de bine cu produsele lactate de care vă spuneam mai devreme, care se făcea repede, era caldă și care, dacă îți doreai suficient, se potrivea și lângă ciorbă. Și am observat că și mama mea îndrăgește mămăliga și o face destul de des. Eu m-am îndepărtat de ea mult timp dar trebuie să recunosc că în ultima vreme am redescoperit-o și o pun și eu mai des pe masă.

Mergi pe o insulă pustie și poți lua cu tine doar 5 ingrediente sau alimente. Care sunt acestea?

Ceapă, ulei, sare, pastă de roșii, făină. Cred că astea ar fi o bază pentru orice fel de mâncare m-aș gândi eu că pot face cu ce mai găsesc acolo pe insulă.

Rețeta perfectă pentru tine este:

Cotlet de porc în sos cremos de smântână și muștar.

Cărei persoane (faimoase sau nu) ai vrea să-i gătești și de ce?

Alina Dragne image

Aș vrea să îi gătesc unei urmăritoare. Măcar uneia. Sunt multe fete mega simpatice care mă susțin și își rup adesea din timpul lor să îmi scrie cuvinte de apreciere. Mi-ar plăcea să am ocazia să le gătesc ceva bun, din tot sufletul, și să stăm la o șuetă. Sunt foarte recunoscătoare pentru comunitatea mea și pentru mine ele sunt vedetele mele.

Ce oameni pasionați de bucătăre și lumea gastronomică sau chefs urmărești? Ne lași un top 5 ca să le dăm și noi follow? Să-i inspirăm și pe cititori…

Hayatteria, Pandemideea, Oracudora2.0, raul_vidican, chefthomaskeller.