Alina Dragne header

În bucătăria Cameliei Jugănaru

Să-ncepem cu începutul. O rețetă, un gust, un miros din copilărie care îți amintește de gustul de acasă.

Ostropelul de pui și mirosul de cărți vechi din apartamentul bunicii.

Aproape ca într-un oracol, dar nu chiar: cum te strigau ai tăi sau prietenii din fața blocului?

Acasă am fost Camelia dintotdeauna. În perioada școlii generale colegii și profesorii mă numeau Ionela, adică primul meu prenume, pentru că în clasă mai era o colegă pe care o chema Camelia. Odată ajunsă la liceu am avut grijă să fac uitat numele de Ionela cu care nu mă identific deloc.

Ai crescut, om mare cu job și task-uri, dar poate că nu totul s-a schimbat. Ce rețete ai luat cu tine din gospodăria de acasă și le prepari acum cu drag pentru tine sau pentru ai tăi?

Nice Soup

Ostropelul de pui al bunicii, pe care l-am menționat și mai sus, cu siguranță. Culmea e că am învățat să îl prepar de la soacra mea, care îl face la fel ca bunica. Din păcate, bunica mea, Alexandrina, nu a mai apucat să se bucure de pasiunea mea pentru gătit.

Cine este Camelia, portret de adevărat pasionat de #cooking: spune-ne cum arată frigiderul tău ca să-ți spunem cine ești. Pe scurt, ce obiceiuri de gurmand ai, dish-uri care-ți fac poftă oricând și mereu, pasiuni și secrete ascunse.

Alina Dragne image

Era o vreme în care eu și partenerul meu, gurmand și el, colecționam brânză. Cred că am avut la un moment dat vreo 25 de tipuri de brânză în frigider. Am făcut chiar și un clip pe tema asta. :)
Acum că posibilitatea de a călători nu prea mai este așa la îndemână, s-a mai redus numărul de brânzeturi.
Îmi mai plac tare mult și legumele de vară și ador salatele cu roșii gustoase, castraveți și ceapă. Aș mânca oricând creveți sau caracatiță, îmi plac preparatele chinezești, dar și cele turcești, și bucătăria italiană. Îmi plac prea multe pentru a le menționa pe toate.
Mănânc cam orice în afară de măsline și murături sărate. Aveam o perioadă în care călătoream des câte 200 de km pentru a mânca mațe și organe la grătarele de la târgul auto din Pitești.

Spune-ne de unde ești, ca să-ți spunem ce ai în farfurie, pe scurt, din ce zonă a României ești, unde ai copilărit? Și ce rețete sau gusturi fac parte din gastronomia locală de care îți amintești cu drag că se pregăteau de mame și bunici.

Eu sunt bucureșteancă de Dristor dacă pot spune așa. Culmea e că eu, născută în București, am ajuns să locuiesc la țară lângă Ploiești. Verile le petreceam împreună cu sora mea și bunica la rude la țară, pe lângă Râmnicu Sărat, ori la Pietroasele. Deci sunt din Muntenia cum ar veni.
Mătușile la care mergeam la țară, care erau relativ tinere în perioada respectivă, nu prea aveau timp de gătit ore întregi într-o zi pentru că erau ocupate cu treburile gospodăriei și cu agricultura. Îmi aduc aminte cu plăcere de borșuri reci cu ștevie, ori lobodă, gogoși cu mere, tocănițe cu legume și carne, și munți de pepeni.

Mergi pe o insulă pustie și poți lua cu tine doar 5 ingrediente sau alimente. Care sunt acestea?

Roșii, usturoi, gorgonzola, paste și ulei de măsline.

Rețeta perfectă pentru tine este:

Spaghete Carbonara

Cărei persoane (faimoase sau nu) ai vrea să-i gătești și de ce?

Mi-ar plăcea tare mult să îi pot găti bunicii mele, pentru că îmi aduc aminte cu mult drag de mâncarea ei și sunt convinsă că ar fi tare mândră de preparatele mele.

Ce oameni pasionați de bucătăre și lumea gastronomică sau chefs urmărești? Ne lași un top 5 ca să le dăm și noi follow? Să-i inspirăm și pe cititori…

Alina Dragne image

Prăjiturela, Pancake Planet, Laura Laurențiu, Andrew Zimmern, Yotam Ottolenghi.