Alina Dragne header

În bucătăria Alinei Dragne (Delicii)

Să-ncepem cu începutul. O rețetă, un gust, un miros din copilărie care îți amintește de gustul de acasă.

Alina Dragne

Vai, sunt atât de multe! Nu am cum să nu zic despre prăjitura negresă a mamei atunci când mă gândesc la copilărie. Amuzant este că nici ei nu îi mai iese rețeta ca atunci, așa că am rămas doar cu amintirea. Iar dacă „acasă” ar avea un miros, acesta ar fi cel de tei. Era o întreagă sărbătoare când înflorea teiul, toți vecinii erau cocoțați în copaci iar noi, copiii, eram cu plasele pline de flori. Le aduceam acasă și bunica le punea la uscat.

Aproape ca într-un oracol, dar nu chiar: cum te strigau ai tăi sau prietenii din fața blocului?

Amuzant este, și abia acum îmi dau seama, că tata încă îmi spune așa: Căprița. Sau pe vremuri, Rosalinda (am crescut în era de glorie a telenovelelor).
În fața blocului nu a fost, însă, la fel de drăguț. Pot să număr pe degete câți copii aveau atunci ochelari, așa că eu eram o atracție pentru cuvinte răutăcioase. Hate-ul, body shaming-ul nu sunt noi, ele au existat și am crescut cu ele. Poate din acest motiv pot să trec cu brio peste cele din online.

Ai crescut, om mare cu job și task-uri, dar poate că nu totul s-a schimbat. Ce rețete ai luat cu tine din gospodăria de acasă și le prepari acum cu drag pentru tine sau pentru ai tăi?

Nici nu trebuie să mă gândesc prea mult: mâcarea de mazăre, cu mult mărar, alături de frigănele sărate. La noi întotdeauna se servea mâncarea alături de pâine prăjită cu ou. Mult timp nici nu am crezut că se poate mânca altfel. :)
Mare noroc am cu Marius, căci mazărea este ingredientul lui preferat, deci un motiv în plus pentru care mâncarea de mazăre e în top la noi acasă.

Cine este Alina, portret de adevărat pasionat de #cooking: spune-ne cum arată frigiderul tău ca să-ți spunem cine ești. Pe scurt, ce obiceiuri de gurmand ai, dish-uri care-ți fac poftă oricând și mereu, pasiuni și secrete ascunse.

Când eram mică nu înțelegeam ideea de a găti după o rețetă. Pentru mine bucătăria era un spațiu al experimentelor, unde de fiecare dată totul era nou și în schimbare. Acum, așa-mi sunt gusturile și frigiderul: cu de toate. Încerc zilnic ceva nou, o altă combinație față de ieri, căci îmi place diversitatea culinară. Am fost o mică pacoste în copilărie pentru că nu acceptam același fel de mâncare 2 zile la rând. Și chiar dacă am povești cu oale de ciorbă pentru o săptămână întreagă, întotdeauna aveam o oală mică cu ceva nou, doar pentru mine.

Spune-ne de unde ești, ca să-ți spunem ce ai în farfurie, pe scurt, din ce zonă a României ești, unde ai copilărit? Și ce rețete sau gusturi fac parte din gastronomia locală de care îți amintești cu drag că se pregăteau de mame și bunici.

Alina Dragne

Eu m-am născut și am crescut în București, printre betoane, cum îmi place mie să spun. Nu am avut rude „la țară”, la care să merg, și nici povești de pe ulițele vreunui sat. De acest lucru cred că îmi pare cel mai rău, că nu am explorat tradițiile și altor locuri. Dar sunt câteva preparate, foarte dragi mie, pe care nu le-am regăsit peste tot: biscuiții sprițați (făcuți la mașina de tocat), papanașii copilăriei mele, care erau de fapt niște gogoși dulci cu dovlecel, ciorbă de burtă (care nu mi-a plăcut niciodată, dar tata era faimos pentru rețeta lui, iar atunci când o făcea era clar o oală pentru toată scara blocului).

Mergi pe o insulă pustie și poți lua cu tine doar 5 ingrediente sau alimente. Care sunt acestea?

Nice Soup

Pâine, clar. :) Ador pâinea. Restul, improvizez. Mi-ar fi utilă sarea, fasolea sau năutul (sunt foarte sățioase), orez. Mă gândesc la alimente care nu sunt așa perisabile, cu speranța că aș găsi fructe și verdețuri proaspete direct pe insulă.

Cărei persoane (faimoase sau nu) ai vrea să-i gătești și de ce?

Cred că dacă mi-ai pune această întrebare săptămânal, de fiecare dată aș avea alt răspuns. Mi-ar plăcea să gătesc pentru persoane cu povești despre viață, pentru că, mai presus de mâncare, îmi place puterea mâncării de a aduce oamenii împreună, și de a crea și împărtăși povești în jurul unei farfurii. Azi o să răspund Will Smith. Este un actor care mie imi place tare mult, cu multă energie și plin de viață, și cred că are o grămadă de povești de pe platourile de filmare.

Ce oameni pasionați de bucătăre și lumea gastronomică sau chefs urmărești? Ne lași un top 5 ca să le dăm și noi follow? Să-i inspirăm și pe cititori…

Alina Dragne image

Dennis Prescott, Ainsley Harriott, Emmanuel Hamon și Dinara Kasko. Pe partea de cofetărie/patiserie, Molly Baz.